Kako se je začelo

S treningi sem začel v zgodnjih 90. To so bili časi ko nas je bilo trenerjev še bolj malo in vsi smo naklonjenost iskali v fitnes centrih. Zgledovali smo se po fitnes trenerjih iz Amerike in aktualno znanje iskali v bodibilderskih revijah. Imel sem nekaj individualnih strank, treniral pa sem tudi športne klube in ekipe. Dostikrat se mi je zgodilo, da so stranke z mano sicer bile zadovoljne, dosegle so svoj cilj in prišlo je do neizbežnega, ‘ker je to dosti drago bom od sedaj naprej trenirala sama’.
Takrat sem začel razmišljati, kako bi naredil, da bi zadevo pocenil istočasno pa bi ohranil tisti nivo storitve, ki jo imaš pri treningu ena na ena. Oziroma da bi dodal še nekaj več.


Ko je moj oče šel na rekreacijo, so tam igrali nogomet ali pa košarko. Domov je prišel utrujen, a zadovoljen. Tam so imeli vse elemente, ki so za to potrebni. Imeli so neke vrste zagon. Vsak se je trudil za skupno zmago. Imeli so konkretno telesno aktivnost, poleg tega pa še druženje in sprostitev.
S treningom na fitnesu ali neki drugi skupinski vadbi se vseh ter štirih elementov ne da doseči. Zato se je razvila ideja, kako bi treninge prilagodil, da bi to bilo izvedljivo. Treningi so se pocenili, saj sem imel skupinico štirih ljudi. To sem sprva začel prakticirati v telovadnici, kjer smo se dejansko igrali. Seveda trening ni bil naključje, pri vsem tem sem točno vedel kakšen stimulus želim in kakšno adaptacijo nato pričakujem. Ampak treningu sem dodal neka pravila in namen, da je bilo ljudem bolj zanimivo. Ko sem začel zadevo prakticirat, je bilo to neverjeten uspeh. To se je dogajalo kakšnih 5 let prej, preden se je začelo govoriti o skupinskih treningih on bootcampih.

Zadal sem si cilj. Trening bom izpeljal tako, da bo:

  • Trening ne sme biti nikoli enak
  • Intenzivnost mora biti prilagojena posamezniku
  • Trening ne sme biti ozko usmerjen le na pridobivanje vzdržljivosti ali mišične mase
  • Biti mora individualno prilagojen vsakemu posamezniku, glede na posameznikove potrebe
  • Vsak trening mora biti kot igra
  • Maksimalno število vadečih je šest
  • Spremljal in beležil bom napredek
  • Udeleženci bodo poleg treninga dobili teoretično znanje o tem kar počnejo
  • Z vsakim, ki pride prvič bom naredil diagnostični trening

Že kar nekaj let mi to lepo uspeva. Vendar so treningi le del celote. Vse skupaj se povezuje v centru Telodrom.